Kan vi överleva utan elen?

Det första försöket att dra in elektrisk belysning sägs vara år 1878 och det var på en restaurang i Stockholm. Det blev dock ett väldigt kort försök eftersom man då inte hade tillgång till glödlampor så som vi är vana vid att se dem. Istället var det två kolbitar där det skapades en ljusbåge av elektricitet. Otroligt ineffektivt och väldigt ojämnt ljus, men samtidigt väldigt starkt. 

Några år senare kom glödlampan till Sverige och från 1880-talet fram till sekelskiftet installerades det mängder av glödlampor i de svenska hemmen. Samtidigt började städerna att bygga sina elektricitetsverk men det dröjde ändå ett tiotal år innan man hade andra elektriska apparater i hemmen. 

Skulle vi klara en återgång till detta?

Det betyder att vi har haft tillgång till el i ungefär 150 år och det är ju faktiskt inte särskilt länge om man ser till hur länge vi funnits som människor på jorden. Men vi har ju skapat oss ett beroende av elen och vi är vana vid att kunna ringa en elektriker i Sundsvall för att få hjälp om strömmen går. 

Att över en natt gå tillbaka till hur det var innan elen kom skulle bli svårt och faktum är att många skulle hinna dö innan vi kommer på hur vi ska värma husen och laga mat utan el. För att inte snacka om industrin, tågen och sjukvården. Tänk vad fort det går att bli beroende av något! Som människoras kommer vi överleva, men hur många blir kvar? - Det är ju den stora frågan. 

21 Jan 2022