Upptäck Sundsvall

Sundsvall ligger i Västernorrlands län och utgör Medelpads enda stad. Man brukar säga att det är här som Norrland börjar. Om du reda bor här, så tipsar vi om Jourstäd, som kan hjälpa dig med städning. Om du aldrig varit här, fortsätt då att läsa för bra tips kring sevärdheter och aktiviteter.

Sevärdheter och aktiviteter

Sundsvall har mycket att erbjuda. I stadskärnan, Stenstan finns det en mycket vacker arkitektur, det helt i sten. På fasaderna finns det även många vackra väggmålningar att titta på. Kulturmagasinet ligger även det i Stenstan och i denna byggnad finns det bland annat bibliotek, museum, café med mera.

Vängåvan, en vacker park, hittar du också i Stenstan. I denna park finns det en fin fontän. 

En bit utanför staden så finns Ljustorp som är en mytomspunnen myr som är djupt förankrad i folksjälen. Den återfinns i visor, poesi och litteratur och det går att vandra här med myrskor på sommaren och med snöskor på vintern.

Gillar du att shoppa, då ska du bege dig till Birsta. Nära där finns även vulkanön Alnö som är Sveriges 13:e största ö. Bege dig gärna ut på denna ö, för där finns Alnö kyrka, som är en av de äldsta och bäst bevarade kyrkorna som finns. Inuti kyrkan kan du beskåda fantastiska konstverk på både väggar och tak, som är målad av en okänd konstnär. Kyrkan innehåller även ett unikt kulturföremål och det är Alnöfunten. Det är en dopfunt tillverkad i furu och gran och är från 1100-talet.

20 Aug 2021