Var vill du resa?

Efter nästan tre år av reseavbrott och komplikationer har många länder släppt de flesta av sina pandemirestriktioner. Människor reser internationellt i stort antal, och det finns gott om uppdämd efterfrågan att sprida sig över världen.

Nedan har du ett gäng med resmål som kanske kan locka!

Polen

Vi skulle kunna lista nya öppningar i Polen – som Hotel Verte, den nya Autograph Collection-fastigheten i Warszawa, som slog upp sina förgyllda dörrar (det är i ett enormt barockpalats) i augusti. Men anledningen till att du bör besöka Polen 2023 är inte för chansen att bo på en plats som är lämplig för kungligheter. Det är för att visa solidaritet med ett land som i sin tur har visat solidaritet med folket i Ukraina.

Att dela en 300 mil lång gräns med ett land under attack har inneburit att Polen har tagit emot fler ukrainska flyktingar än någon annanstans. Lägg till det sjunkande antalet turister (även om de är på uppgång igen), så har du en knepig situation.

Så oavsett om du vill ha det där Warszawa-palatset, en storstadssemester till sådana som Krakow, Gdansk, Wrocław eller Poznań – alla hundratals mil från den ukrainska gränsen – eller för att komma bort från allt i skogarna, sjöarna och bergen på landsbygden – nu har du chansen att göra nytta genom att ta semester. 

Västra Australien

Den sträcker sig över en tredjedel av hela Australiens kontinent och sträcker sig från den livliga, växande delstatshuvudstaden Perth över öknar inklusive Great Victoria och Great Sandy till vinlandet Margaret River, Kimberleys dramatiska klipptoppar och de quokkatäckta Rottnest Island. – Lilit Marcus.

Charleston, South Carolina

Charleston paraderar sitt förflutna som ingen annan amerikansk stad, men den förslöjade ofta historien om sina svarta invånare. Det har vidtagit åtgärder för att fixa det.

Gå in på International African American Museum, som lovar att göra ett öppningsmeddelande "snart" för 2023 efter att ha flyttat tillbaka datumet i januari. Museet kommer att ligga på stranden av Cooper River på den plats där många afrikaner först satte sin fot i Nordamerika. Det kommer att utforska livet för slavar och deras ättlingar.

Besökare i slutet av maj och början av juni kan njuta av den världsberömda Spoleto-festivalen med opera, teater, dans, musikaliska akter och artistsamtal. Och foodies bör markera 1-5 mars på kalendern för Charleston Wine and Food Festival och prova Lowcountry-favoriter.

Kan du inte göra festivalen? Du kommer fortfarande att vara välmatad. För finare södra rätter, prova Magnolias. Det öppnades 1990 och bidrog till att stimulera stadens kulinariska renässans. För något informellt, prova Bertha's Kitchen i North Charleston, där rött ris med korv, stekt kyckling och limabönor härskar. Matstället fångade till och med uppmärksamhet av "Roadfood"-författaren Michael Stern. 

Vilnius, Litauen

Hela stadskärnan är upptagen på UNESCO:s världsarvslista – och placerar den där med sina andra V-städer, Venedig och Wien. Vilnius hamnar på listan tack vare sina gotiska, renässans- och barockbyggnader, som alla ligger på en medeltida gatuplan, men det är mest känt för sin barockarkitektur.

Missa inte det skummande klocktornet i St. Johns kyrka (du kan bestiga det för en vidsträckt utsikt över staden) eller kyrkan St. Casimir, som toppas av en gigantisk krona. Har du koll på sociala medier? Detta är Europas enda huvudstad som tillåter luftballonger att kryssa över stadens silhuett. 

Fiji

Strålande blått vatten, vidsträckta korallrev och hundratals fridfulla öar: Fiji är ingen svårförsäljning. Men varför åka dit 2023? För det första öppnade landet först efter Covid i slutet av 2021, vilket innebär att antalet besökare till paradiset i södra Stilla havet ännu inte har återhämtat sig helt.

Medan landet är bortskämt för undervattensskönhet, passa på att utforska dess ovanjordiska skatter också. Landets enda UNESCO: s världsarvslista är staden Levuka, en före detta huvudstad och en viktig hamn, som är översållad med byggnader från den brittiska kolonialtiden bland kokos- och mangoträd.

För att lära sig om de lokala ursprungsbefolkningen kan resenärer delta i en kava-välkomstceremoni – uppkallad efter den traditionella drinken i centrum – eller njuta av en lovo, en måltid tillagad av glödande kol i en underjordisk grop täckt med bananblad.

Fiji Airways har nu direktflyg från Los Angeles och San Francisco, vilket gör det relativt enkelt att ta sig till öarna. Som fijianerna säger, bula! 

11 May 2023