Dags för grävning igen

Då var det dags för en liten rapport om vad som händer här i bygden igen. Den här sommaren blev det till att gräva, igen. Den här gången runt huset. Huset mår dåligt och då måste man lufta det. Det vill inte ha tätt kring källaren. Den vill ha dräneringsrör runt huset, så det inte får vatten som äter sig in i grunden. Som tur var kunde vi kalla in en firma som gör jobbet åt oss. Vi har anlitat Dränering Stockholm. Bor man inte i Stockholm kan man välja Söderklint Dränering som finns i Lund. De kom så fort de bara kunde, och nu gräver de runt huset. Det blir kaotiskt när de är här. Först gräver de runt halva huset. När de är färdiga med det, lägger de rör, som ska kopplas till kommunens avloppsrör. Observera att man först måste fråga om lov innan man kopplar till kommunens ledningar. Sedan borde det bli bra för huset. Kanske det håller ännu några årtionden!

Hoppas på en torr och varm sommar

Man hoppas så länge man lever, heter det. Vi skulle så gärna behöva en varm och torr sommar, så att huset får möjlighet att torka upp. Samtidigt är vi medvetna om vad en torr och varm sommar kanske betyder för grundvattennivån. Det och mycket mer funderar jag på allt oftare. Tecken på miljöförstöringens konsekvenser ser vi, om man bara öppnar ögonen. Eller? Har jag fel? Det är väl inte bara en amerikansk president, vid namn Trump som väljer att bortse från forskarrapporter om människans miljöförstöring. Det jag kan tycka är att det är ju givet att miljön påverkas av människans industrialisering, med tanke på all den olja, mineraler, all den påverkan vi gör på jorden dagligen. Det som däremot kunde vara omtivstat är väl vilka konsekvenser människans påverkan på jorden har och får. Vi ser ju redan nu, att fåglarnaas antal minskar, bina är utrotningshotade, för att inte tala om alla andra djurarter som varit utrotningshotade de senaste femtio åren. Jag bara väntar på människans utrotning, men det lär väl inte komma. Vi blir ju bara fler och fler.

Det går att göra något åt

Som tur är, finns det saker och ting vi kan göra. Sluta använda olja som enda energiförsörjning. Det finns även små saker som du och jag kan göra. Cykla istället för att ta bilen. Ta tåget istället för flyget. Köpa miljövänligt, sortera våra sopor, göra egna åervinningar. Odla eget, äta mindre kött, tänka mer holistiskt. Endast den cyniske skrattar åt den lilla människans försök att vända historiens gång. Men jag tänker att de små människorna får stor inverkan när de gör något tillsammans. Bra, va?

16 Jul 2017