Sommartid är takläggningstid

Nu när det är sommar, och torrt ute, är det dags för takomläggning. Det är det varje sommar, var femte år, ungefär. Eftersom huset ligger så pass att vind och vatten nöter på taket, behövs det, om inte en hel takomläggning, så åtminstone en grundlig koll. Man vill ju inte att det ska droppa vatten inomhus, inte heller vill man ha fukt eller i värsta fall mögel i huset. Därför är taket mycket viktigt, liksom grunden och källaren. Resten kan hålla sig i några år, men grundarbetet liksom taket är viktigast.

Hur gör man då?

Själva utförandet är inte så svårt; antingen gör man det själv, eller så lejar man någon annan som gör det. För att kunna göra det själv, krävs det stora kunskaper som inte en lekman har. Det mesta beror ju på vad för slags tak det handlar om. Har man takpannor, då krävs det verkligen någon som vet hur taket ska isoleras, vilka material som ska till, hur man lägger pannorna så att de tätar på rätt sätt. Är man själv kunnig inom takläggning, är det ju bara att göra det själv. Huvudsaken att du inte är höjdrädd, för du ska ju vistas tre-fyra meter upp i luften. Då gäller det att du är van vid höjder.

Försäkringen täcker inte slarv

Om du är uppe på taket och inte har en riktig säkerhetslina, får du ingenting på försäkringen, om olyckan skulle vara framme och du faller. Därför är en enkel lina det absolut viktigaste. Jag vet en del som slarvar med det och det är så onödigt. Dumt är det också. Var ingen dummer. Här är en hemsida om alla slags hemmafixartips, som heter sömnlösanätter.se. Kika in och bind fast dig om du ska på taket!

1 Jul 2017