Städtips från proffsen

Kan du städa? Kanske en konstig fråga, tycker du, det är som att fråga om du kan du cykla. Alla kan ju inte cykla, och nej, alla kan inte städa. Ta en titt bland dina bekanta, eller rättare sagt, ta en titt hur våra ungdomar bor. Då är det lätt att konstatera att alla inte kan städa. Hör och häpna, det är faktiskt en konst att städa. Ska det bli riktigt rent, gäller det att veta var bakterierna samlas, vilka medel som passar var och framför allt, hur man städar miljövänligt. Därför kommer här några praktiska och viktiga städtips.

Var samlas de mesta bakterierna?

Kök och badrum är de ställen som samlar de flesta bakterierna, såväl i ditt eget hem som på restauranger och hotell. Därför kommer dagens tips att gälla främst dessa utrymmen. När det gäller i köket, är det diskbänk, kylskåp och skafferier som kan samla de flesta bakterierna. Börja därför att slänga disktrasan, den samlar obestridligt flest bakterier. Överhuvudtaget är det bra att så ofta du bara kan byta ut disktrasa, diskborste och handduk så ofta du bara kan. Du kommer långt med vanligt diskmedel. Välj då ett miljövänligt diskmedel som innehåller mycket såpa, du ser dem lätt genom att välja Svanenmärkt. Börja med att rengöra diskbänken. Flytta bort diskställ och var noga att städa just där det stått. Rengör kring kranen, diskhon, spisen och spisfläkten. Sedan kan du ta dig an kylskåpet. Släng först bort all gammal mat. Torka därefter alla hyllor med disktrasa och diskmedel. Torka därefter alla skafferiets hyllor och också här, släng gammal mat. Det bästa är att förvara skafferivaror i glasburkar. Ta för vana att slänga förpackningar som kommer från matvaruaffären. Många skadedjur kommer hem från affärerna jsut med förpackningarna.

Badrummet samlar också många bakterier

Även i badrummet kan du använda en riktigt miljövänlig såpa, ibland till och med diskmedel. Undvik starka rengöringsmedel som heter "muscle" "ajax" och annat som lovar snabb rengöring. De medlen har oftast miljöovänligt innehåll. Börja med tvätthon och även här, koncentrera dig kring kranen. Rengör badrumsskåpets hyllor. Släng gamla tandborstar, byt toalettborste så ofta du bara kan. Sedan är det att ta sig an toalettstolen. Här har du en stor bakteriesamling. Torka av med en trasa, som du inte använder vid tvättstället. Häll i medel i toalettstolen, låt stå i 10-15 minuter. Rengör så länge duschmunstycke med såpa och trasa, ta dig sedan an hela duschgolvet och golvbrunnen. Den är viktig att lösgöra alla delar av golvbrunnen. Ta en gammal diskborste, såpa och rengör brunnen. Rengör sedan gallret, rören och skälva brunnen. Släng allt hår och annat som samlas i brunnen. Sedan när allt detta är gjort, dammsug och bona golven med samma slags miljövänliga såpa. Det doftar gott och man kan ha gott miljösamvete.

Tvätta fönster

Här behöver du en mjuk svamp, fönsterskrapa, torr handduk, såpa och fönstertvättmedel. Handduken behövs för att hålla skrapan torr. Använd mycket vatten och en vanlig såpa. Rengör fönstrena först med såpa och svamp. Torka rent. Spraya sedan med fönstertvättmedel och använd till sist skrapan. Ta från höger (eller vänter) och dra längs hela fönstret tills hela rutan är ren. Fönsterrengöring är mest en träningssak. Är man nybörjare kan skrapan vara svår att hantera, men med lite övning kommer resultaten. Vill du läsa mer finns det en mycket bra och innehållsrik sida, som heter städguide.se för mer tips av grundligare städning.

26 Jun 2017